Celem „Tygodnia dla Serca” jest zapobieganie chorobom serca, rozpowszechnianie wiedzy o chorobach serca i ich profilaktyce oraz poznanie czynników ryzyka tych chorób.
Brak wysiłku fizycznego i niewłaściwa dieta skutkują zaburzeniami lipidowymi, a te następnie prowadzą do nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Nadciśnienie tętnicze nasila z kolei miażdżycę i uszkadza naczynia tętnicze, w szczególności wieńcowe. Miażdżyca tętnic wieńcowych prowadzi do zawału serca, a nadciśnienie tętnicze do udarów mózgu. Serce po zawale jest słabe i bez dalszej interwencji powoli staje się niewydolne.
Czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, na które nie mamy wpływu to:
– płeć (męska),
– zaawansowany wiek,
– obciążenie rodzinne chorobami serca.
Czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, na które mamy wpływ to:
– otyłość (szczególnie brzuszna),
– nadciśnienie tętnicze,
– wysoki poziom cholesterolu i inne zaburzenia lipidowe,
– cukrzyca typu 2,
– palenie tytoniu,
– brak regularnego wysiłku fizycznego,
– nadużywanie alkoholu,
– stres.
Długotrwały stres wpływa negatywnie na pracę serca, może powodować wzrost ryzyka rozwoju nadciśnienia i zawału serca.
Regularne tętno spoczynkowe, które u dorosłych wynosi około 70-80 uderzeń na minutę, u małych dzieci przekracza 120. W czasie stresu serce bije szybciej – i to nawet pięć razy! Długotrwały stres może jednak prowadzić do przedwczesnego zużycia mięśnia sercowego. Co ciekawe, najwięcej zawałów obserwuje się w poniedziałek rano pomiędzy godzinami 6 a 12, jedną z ich głównych przyczyn jest właśnie stres.
Profilaktyka chorób serca
1. Pamiętaj o warzywach i owocach, które powinny być spożywane praktycznie podczas każdego posiłku. Zaleca się spożywanie codziennie minimum 400 g warzyw i owoców w proporcjach – 3/4 warzywa i 1/4 owoce. Ogranicz ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Do przyrządzania potraw użyj oliwy z oliwek. Niech w Twoim jadłospisie znajdzie się więcej dań z ryb czy roślin strączkowych.
2. Aktywność fizyczna zalecana jest dla osób w każdym wieku. Ważne jest, aby była dostosowana do wieku, sylwetki i stanu zdrowia.
3. Zrezygnuj z palenia tytoniu. Jedna, wypalona w ciągu dnia, paczka papierosów czterokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca u czterdziestolatka w porównaniu z osobą niepalącą.
4. Ogranicz spożycie alkoholu do minimum.
5. Regularnie wykonuj badania profilaktyczne w kierunku wczesnego wykrycia chorób układu krążenia i wdrożenia efektywnego leczenia.
Już dzisiaj powinniśmy rozpocząć prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Wraz z wiosną zadbajmy o nasze serca! To dobry czas na zmianę diety, aktywność fizyczną i zrzucenie zbędnych kilogramów.
Źródło: